Blog

Alt attribut

Alt-attributten — også kendt som “alt tag” — er en HTML-attribut, der angiver en tekstbeskrivelse af et billede på et websted.

Alt-attributten spiller en kritisk rolle i både webtilgængelighed og SEO-optimering.

Brug af alt-attributten

Alt-attributten fungerer ved at tilføje ‘alt’-attributten inde i billedets ‘<img>’ tag i HTML-dokumentet. Dette tag er essentielt, da det giver vigtig information til både brugere og søgemaskiner.

I HTML-koden skal ‘alt’-attributten altid være placeret inden i ‘<img>’ tagget. Eksempelvis ser det således ud:

<img src=”billede.jpg” alt=”Beskrivelse af billedet”>

For billedet ‘billede.jpg’ vil alt-attributten indeholde ‘”Beskrivelse af billedet”‘, som skal beskrive, hvad der er på billedet eller formålet med billedet på siden. Teksten, der skrives i anførselstegnene i tag’en kaldes for en ‘alt text‘.

Tilgængelighed og SEO værdi

I overensstemmelse med WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) er det vigtigt, at et websted kan betjenes og forstås af alle brugere, uanset handicap. Implementeringen af ‘alt’-attributten hjælper med at forklare billedets indhold og formål. For brugere, der af forskellige årsager (f.eks. synshandicap, langsom netforbindelse eller hvis billedet ikke kan indlæses) ikke kan se billedet, sikrer ‘alt’-attributten, at de stadig kan forstå dets kontekst gennem tekstens beskrivelse. Det forbedrer webstedets tilgængelighed og brugeroplevelsen. Uden en nøjagtig og beskrivende alt tekst kan indholdet miste sin betydning eller værdi for brugere, der ikke kan se billedet.

Desuden kan korrekt brug af ‘alt’-attributter forbedre en websides overordnede SEO. Det skyldes, at søgemaskiner betragter indholdet af ‘alt’-attributter som en indikator for en sides relevans i forhold til specifikke søgeforespørgsler. Søgemaskiner som Google anvender alt-teksten til at indeksere og forstå billeder, hvilket kan påvirke et websteds synlighed i både traditionelle søgeresultater og billedsøgninger. En optimeret alt-tekst kan derfor have en signifikant indflydelse på et websteds organiske performance. Korrekt brug af alt tags bidrager til konteksten af et website og understøtter relevante nøgleord, der øger chancerne for, at både siden og billederne vises i søgeresultaterne.

Alt-attributten er således ikke kun en best practice for digital tilgængelighed, men også en integreret del af SEO-strategien for en webside. SEO-specialisters rolle indebærer at sikre, at alle ‘<img>’ tags på et websted indeholder en ‘alt’-attribut, der er både beskrivende og optimeret for søgemaskiner uden at ty til teknikker som keyword stuffing, som kan skade siden mere end gavne.

FAQ

Hvor lang bør min alt-tekst være?

Der er ingen fast grænse, men en god tommelfingerregel er at holde den kort og præcis, typisk ikke længere end 125 tegn, så den er informativ uden at være for omfattende.

Hvordan forholder alt-teksten sig til billedtitler og billedbeskrivelser?

Mens alt-teksten er vigtig for SEO og tilgængeligheden, anvendes billedtitler og billedbeskrivelser ofte for at give yderligere kontekst eller forklaring til brugerne. Alt-tekst fokuserer primært på at beskrive billedets indhold og betydning for sideindholdet overfor søgemaskiner.

Kan jeg udelade alt attributten, hvis billedet er dekorativt?

Selv dekorative billeder bør have en alt attribut, men den kan være tom (alt=""), hvilket fortæller skærmlæsere, at de kan ignorere billedet.

Free SEO analysis

Få en gratis SEO analyse

Free SEO analysis
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Accepterer du Klikkos privatlivspolitik?
*Ved at acceptere privatlivspolitkken giver du også samtykke til at modtage nyhedsbreve og markedsføring. Du kan altid afmelde dette i bunden af alt, du modtager fra os.